Waar mag of moet ik rijden met mijn Speed Pedelec?

  Hoe meer mensen  alternatieven zoeken voor de auto,  hoe drukker het wordt op fietspaden, rijbanen en  trottoirs. Electrische fietsen, Speed Pedelecs, e-steps, segways, ….,  Weet je waar je mag en moet rijden? Wanneer je een helm moet dragen? En vanaf welke leeftijd je mag rijden?


  Indien je met deze voertuigen een  ongeval veroorzaakt is het de familiale verzekering, die de schade vergoedt aan de tegenpartij met uitzondering voor de elektrische fietsen (ook snelle Speed Pedelec genoemd) die je toelaten om te rijden zonder zelf te trappen. In dit geval is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid bromfietsen vereist als je er meer dan 25 km/u mee kunt rijden. Voor de schade aan het eigen voertuig, loont het de moeite om een fietsomnium af te sluiten. 

  Waar mag of moet ik rijden?

  Hoewel de wegcode is het Staatsblad terug te vinden is, is het niet evident om te weten aan welke verplichtingen de gebruiker van het voertuig moet voldoen en waar hij mag en moet rijden. Daarenboven is het niet altijd duidelijk wat de wetgever wil. Neem het voorbeeld van de e-steps, hoverboard, de segway en monowheel. Daar zegt de wet dat men met deze voertuigen ‘stapvoets’ op het trottoir mag rijden. Maar wat betekent ‘stapvoets’? Enerzijds kan er verwezen worden naar de Europese norm van 6 km/u, anderzijds is er rechtspraak die de grens op 4,8 km/u legt. Joost mag het weten.

  Hieronder vind je een overzicht van enkele voertuigen met hun wettelijke verplichtingen en hun plaats op de weg

  Elektrische fiets (tot 1 KW)

  Plaats op de weg: waar gewone fietsen moeten of mogen rijden

  Rijbewijs: nee

  Helmplicht: nee

  Minimumleeftijd: nee

  Speed Pedelec

  Plaats op de weg: mag op de rijbaan als er een maximumsnelheid van 50 km/u geldt. Moet op het fietspad als de maximale toegelaten snelheid op de weg hoger ligt dan 50 km/u.

  Rijbewijs: AM. Tenzij je geboren bent vóór 14 februari 1961, want dan hoef je geen rijbewijs te hebben.

  Helmplicht: Ja, maar een fietshelm, die de slapen en het achterhoofd beschermt, volstaat

  Inschrijving: verplicht

  Minimumleeftijd: 16 jaar

  Hoverboard en e-step, monowheel, hoverboard, segway

  Plaats op de weg: stapvoets op het trottoir, als je sneller gaat op de plaats waar fietsen moeten of mogen rijden.

  Rijbewijs: nee

  Helmplicht: nee

  Minimumleeftijd: nee

  Twijfel je of je met je elektrische fiets of ander voertuig goed verzekerd bent, neem dan best contact op met ons kantoor. We helpen je met plezier.

  Actualiteit

  Geef de dieven geen vrij spel in je woning ! 19/06/2020 - De mooie dagen komen er aan en misschien trek je samen met de familie of vrienden er enkele dagen op uit. Terwijl je van huis bent, doe je er best alles aan om de dieven in je woning geen kans te geven. Lees het vervolg ...
  Tuin en tuinman goed verzekerd? 07/06/2020 - Het mooie weer komt er aan,  je doet zoals velen een beroep op een kennis, een buur of een vriend om je tuin weer in orde te zetten. Tegen een kleine vergoeding en in het ‘zwart’. Maar wat als hij een ongeval heeft tijdens het tuinieren? Lees het vervolg ...
  Waar mag of moet ik rijden met mijn Speed Pedelec? 30/05/2020 - Hoe meer mensen  alternatieven zoeken voor de auto,  hoe drukker het wordt op fietspaden, rijbanen en  trottoirs. Electrische fietsen, Speed Pedelecs, e-steps, segways, ….,  Weet je waar je mag en moet rijden? Wanneer je een helm moet dragen? En vanaf welke leeftijd je mag rijden? Lees het vervolg ...